Logo MiXin'MusicWAT IS MUZIEKTHERAPIE?

Mensen met psychische aandoeningen of psychosociale problematiek (zoals angsten, gedragsproblemen, trauma's) vinden niet altijd voldoende ondersteuning in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Omdat het lastig kan zijn erover te praten of de woorden ervoor te vinden. Daarvoor zijn er dan vaktherapieën, zoals muziektherapie, waarbij de nadruk meer ligt op 'het doen en ervaren'. 

Jouw problematiek/hulpvraag wordt samen met de muziektherapeut bekeken, onderzocht en behandeld door middel van muziek. Door met elkaar muziek te maken (actieve muziektherapie) en/of naar muziek te luisteren (receptieve muziektherapie) kan je bewuster worden van de gevoelens, emoties en gedachten die er zijn en daardoor bijvoorbeeld (nieuwe) inzichten opdoen, (nieuwe) mogelijkheden veilig uitproberen en eventuele patronen te leren doorbreken. Bij muziektherapie kan je, afhankelijk van je problematiek/hulpvraag, spelenderwijs leren oplossen, accepteren en/of beperken.


VOOR WIE?

Je hoeft geen muziekinstrument te kunnen bespelen of ervaring te hebben met muziek maken om terecht te kunnen in muziektherapie. Iedereen, van alle leeftijden, die graag ervaringsgericht zijn problemen/hulpvragen wil aanpakken, kan een werkvorm/behandelplan krijgen in muziektherapie. Dit zijn slechts enkele voorbeelden voor wie muziektherapie inzetbaar is:

  • Ongeboren of te vroeg geboren baby's
  • Kinderen met ontwikkelingsachterstanden, binnen het autistische spectrum, fysieke beperkingen
  • Tieners met sociaal-emotionele hulpvragen
  • Volwassenen met burn-outs, verslavingen of psychische aandoeningen
  • Ouderen met hersenziektes of sociaal-emotionele hulpvragen

Twijfel je of muziektherapie iets is voor jou? Neem dan contact op met een van onze muziektherapeuten voor advies en overleg.