Cross-Over Muziekonderwijs

Een nieuwe weg binnen het huidige muziekonderwijs in Nederland!

Cross-over Muziekonderwijs

“Indien het aanbod van muziekscholen gericht is op cross-over muziekonderwijs zullen leerlingen hun talenten maximaal ontplooien en zullen zij op breder artistiek niveau musiceren.”

Tijdens haar afstudeertraject ontwikkelde Mi Sun (initiatiefnemer van Muziekcentrum MiXin'Music) een muziekonderwijs methode wat zij 'Cross-Over Muziekonderwijs' noemde. Door leerlingen kennis te laten maken met muziek in zijn breedste aspect, door hen buiten-de-box te leren denken, verwacht zij dat muziekleerlingen gaan musiceren. Iedereen kan wel een instrument bespelen, maar muziek maken? Beethoven zei het al eens: "Een foute noot is niet erg, maar een noot zonder passie is een doodzonde!"

Definitie van Cross-over Muziekonderwijs – “Cross-over muziekonderwijs is een combinatie van verschillende soorten muziekonderwijs, veelal bestaande uit verschillende muziekvakken (ook aangeduid als ‘muziekdiscipline’). Dit kunnen zowel instrumentale/theoretische vakken zijn, maar ook muzikale stijlen, alles waar muziekonderwijs onder valt. In tegenstelling tot de term ‘cross-over’ is er één hoofdvak overheersend en dient cross-over muziekonderwijs als een aanvulling op de bestaande kennis van de leerling. Doordat de kennis wordt geïntegreerd binnen het hoofdvak ontstaat er een kruising tussen de verschillende muziekdisciplines, aldus aangeduid als de term ‘Cross-over Muziekonderwijs’. Cross-over Muziekonderwijs wordt op één muziekdiscipline uitgevoerd en heeft niet als hoofddoel de leerling meerdere muziekinstrumenten te laten bespelen.”Definitie gesteld in augustus 2012, door Mi Sun Hiltermann, ontwikkelaar en initiatiefnemer van het concept ‘Cross-over Muziekonderwijs’.

Cross-over Muziekonderwijs bij MiXin'Music - Alhoewel het Cross-over muziekonderwijs nu alleen nog een theorie is, wil Mi Sun het concept wel toepassen bij de leerlingen die muziekles volgen via MiXin'Music. Via een vrijwillig traject is het mogelijk om je op te geven voor Cross-over Muziekonderwijs. Hierbij wordt gekeken op welke vlakken de leerling zich nog beter kan ontwikkelen en welke muziekdisciplines daarbij zouden kunnen helpen. In overleg met de leerling (en ouders/verzorgers) en met de betreffende docenten wordt vervolgens een persoonlijk traject gestart. Hierbij worden de wekelijkse lessen afgewisseld met muzieklessen van andere docenten.Tijdens het cross-over muziekonderwijs traject houden de docenten nauw contact met elkaar om de voortgang van de leerling te bespreken en eventuele doelstellingen aan te passen.

Ondersteunend, niet in plaats van - Het Cross-over muziekonderwijs is een ondersteunend traject en is niet in plaats van de reguliere lessen. Doel is om de leerling meester te maken op zijn eigen hoofd-instrument maar hem/haar te laten spelen en kennis te laten maken met de sterke kanten van andere muziekvakken. Als docenten bieden wij de leerling verschillende kleuren aan op zijn palet en leren we hem hoe hij de kleuren mooi kan mengen. Het is aan de leerling om vervolgens zelf te bepalen hoe het schilderij er uiteindelijk uit zal zien.

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in een extra curriculum 'Cross-over muziekonderwijs' naast hun reguliere muzieklessen kunnen zich hiervoor opgeven via misunhiltermann@mixinmusic.nl onder vermelding van 'Cross-over muziekonderwijs'. De lessen vinden in overleg plaats of op de lesdag van de cross-over muziekdocent(en) of op de zondagen.

Let op: je moet hiervoor al wel les volgen bij een van de docenten van MiXin'Music. Het niveau maakt niet uit, ook voor net beginners is Cross-over muziekonderwijs toegankelijk!